El dia dels Museus
19 de maig de 2013
Temporada alta
25 de juliol de 2013
Show all

    El passat dia 16 moria a Girona a l’edat de 89 anys qui ha estat durant molts anys un dels patriarques dels col.leccionistes de la demarcació, Tomàs Mallol i Deulofeu. Mallol era conegut especialment i arreu el món per haver aportat els seus fons per crear el Museu del Cinema de Girona, un dels més importants a nivell internacional dins del seu gènere.

img134

   No parlarem aquí de la seva categoria com a cineasta, fotògraf i director, prou reconeguda amb una trentena de curtmetratges i alguna pel.lícula de més llarga durada, sinó com a col.leccionista nat, una afició que practicà des de molt tendra edat i pràcticament fins als darrers dies de la seva vida.

   Com a col.leccionista, el senyor Mallol visqué sempre a la recerca d’aquelles peces rares, no gaire conegudes, i que li semblaven prou interessants com per conformar amb material real, tangible i escogit, l’època del precinema, les passes precursores de l’anomenat setè art que tant l’hi apassionà. Per mercadillos o encants, subhastes, particulars i intercanvis, Mallol recorregué molts pobles i ciutats, del país i d’estrangers, a la recerca d’aquells aparells màgics, que en molts casos ell mateix tenia cura de restaurar per intentar posar-los plenament en funcionament.

   En fou un dels promotors i ànimes de l’exposició permanent del seu municipi, Torroella de Fluvià, i finalment farà uns quinze anys que d’acord amb l’Ajuntament de Girona obrí l’esmentat Museu del Cinema, basat majoritàriament en la seva col.lecció personal i de prou reconeixement per part dels especialistes i públic en general.

   A Giromus, el portal de l’entitat cultural que promou Joan Mitjà i que dóna a conèixer unes dues-centes col.leccions privades i museus de les comarques gironines, a la galeria de Personatges hi és des del primer dia Tomàs Mallol, amb qui nosaltres tenim l’honor de compartir espai, juntament amb sis companys més, tots ells particulars, creadors de museus, i primeres autoritats en les seves disciplines respectives.

   Des del Catalunya Postal volem recordar i retre un sentit homenatge a aquest extraordinari col.leccionista.

  Xavier