Elisabeth de Wittelsbach, filla de Ludovika, pricesa de Baviera i del seu cosí segon el duc Max, arribaria gairebé per atzar a ser l’emperadriu d’Àustria i d’Hongria, en casar-se als 16 anys amb el seu cosí l’emperador Francesc Josep, qui en principi havia de conèixer la germana gran, l’Elena.
La popular Sissi, diminutiu d’Elisabeth, talment com el de Nené n’era el de la seva germana, patí una vida molt agridolça, fortament tempestuosa, amb una barreja de trets i comportaments personals com el romanticisme, l’hedonisme, la frivolitat, la feblesa física, l’estranya dualitat espiritualitat/materialisme, l’amor per l’esport -l’equitació i l’esgrima- i els homes del seu voltant, i l’idealisme polític, posicionant-s’hi sense amagar-se’n gaire al costat dels magyars, d’antic sospirant per la seva independència del gegant austríac.
L’emperadriu expressà en més d’una ocasió que se sentia com “un ocell tancat en una gàbia d’or”. Morí a causa d’un atemptat l’any 1898, i des d’aquell mateix dia s’encetaria una extraordinària llegenda, popularitzada especialment mercès a les pel.lícules que protagonitzà l’actriu Romy Schneider, la Sissi de ficció per antonomàsia.
Sobre aquest personatge històric n’hem escrit en més d’una ocasió, i ara per ara s’esdevé igualment motiu d’interès a Catalunya, si més no pel seu alies, SISSI. L’emperadriu, hagués votat sense cap dubte SÍ SÍ a les consultes que s’hi haguessin produït a Hongria referides a la desvinculació d’aquesta vella nació amb la resta del vast imperi. De la nostra col.lecció de fotografies, postals i programes de cinema, hem triat aquests exemplars que els hi mostrem, un d’ells de superior tamany i molt bonic en ésser estampat sobre seda.
Xavier