Diví i nostàlgic romanticisme
26 de maig de 2014
La dona gironina
30 de juny de 2014
Show all

   Elisabeth de Wittelsbach, filla de Ludovika, pricesa de Baviera i del seu cosí segon el duc Max, arribaria gairebé per atzar a ser l’emperadriu d’Àustria i d’Hongria, en casar-se als 16 anys amb el seu cosí l’emperador Francesc Josep, qui en principi havia de conèixer la germana gran, l’Elena.

resized_img239 resized_img240

   La popular Sissi, diminutiu d’Elisabeth, talment com el de Nené n’era el de la seva germana, patí una vida molt agridolça, fortament tempestuosa, amb una barreja de trets i comportaments personals com el romanticisme, l’hedonisme, la frivolitat, la feblesa física, l’estranya dualitat espiritualitat/materialisme, l’amor per l’esport -l’equitació i l’esgrima- i els homes del seu voltant, i l’idealisme polític, posicionant-s’hi sense amagar-se’n gaire al costat dels magyars, d’antic sospirant per la seva independència del gegant austríac.

resized_img238

   L’emperadriu expressà en més d’una ocasió que se sentia com “un ocell tancat en una gàbia d’or”. Morí a causa d’un atemptat l’any 1898, i des d’aquell mateix dia s’encetaria una extraordinària llegenda, popularitzada especialment mercès a les pel.lícules que protagonitzà l’actriu Romy Schneider, la Sissi de ficció per antonomàsia.

resized_img241

    Sobre aquest personatge històric n’hem escrit en més d’una ocasió, i ara per ara s’esdevé igualment motiu d’interès a Catalunya, si més no pel seu alies, SISSI. L’emperadriu, hagués votat sense cap dubte SÍ SÍ a les consultes que s’hi haguessin produït a Hongria referides a la desvinculació d’aquesta vella nació amb la resta del vast imperi. De la nostra col.lecció de fotografies, postals i programes de cinema, hem triat aquests exemplars que els hi mostrem, un d’ells de superior tamany i molt bonic en ésser estampat sobre seda.      

     Xavier