Vestits populars a Catalunya
23 de març de 2015
Manaies i Setmana Santa
2 d'abril de 2015
Show all

Un dels molts vessants que toca el Catalunya Postal és el que, emmarcat en la gran àrea de Música i Espectacles, ve dedicat als artistes del cuplé, de les varietats, del vodevil, del music-hall…  Per altra banda, tal disciplina no deixa de tenir a més a més una estreta relació amb el costumisme, les modes, els vestits, i els personatges populars i mediàtics com es diu a hores d’ara, de cada època.

resized_img313  La Bella Otero

A estones hi anem classificant cupletistes catalanes, espanyoles en general i estrangeres, especialment aquelles que viurien el seu esplendor a cavall entre els segles XIX i XX. Posteriorment, anys 20 i 30 especialment, quan encara no hi havia arribat l’etapa grisa i intolerant que tots hi podem conèixer, d’artistes de l’espectacle també n’hi hauria, i força importants per cert. Tot seguint les èpoques, igualment hi disposem d’àlbums dedicats a la gent d’aquest àmbit tan extens i del teatre per descomptat, tot corresponents a les dècades posteriors.

resized_img314  Raquel Meller

Com a exemple us hi volem mostrar diverses targetes postals, la majoria d’elles circulades -fixeu-vos en les dates, 1902, 1904 … -, d’algunes de les artistes que hi considerem més representatives dins de l’àmbit espanyol: La Bella Otero, Raquel Meller, Maria Guerrero -d’un d’aquests exemplars hi ensenyem el revers, perquè veieu el text i la signatura de puny i lletra d’aquesta figura del teatre-, Pastora Imperio, La Bella Chelito i La Fornarina.

resized_img317  Maria Guerrero

N’hi ha moltes més, centenars fins i tot, i algunes d’elles per cert autografiades per les protagonistes. En un proper article ja hi esmentarem les estrangeres, de la talla de: Sarah Bernhardt -la musa del famós il.lustrador de l’art deco Alfons Mucha -, Elise de Vère, M. de Villers, Cavalieri, i moltes més.       Xavier

resized_img318 P. Imperio, Bella Chelito, La Fornarina