Mapes, escuts i blasons provincials
15 d'abril de 2015
Feria de Abril de Sevilla
21 d'abril de 2015
Show all

Davant la recentment encetada guerra civil espanyola i amb la retirada de bona part del metàl.lic (quan es tractava de monedes de plata, per part de particulars i del mateix govern republicà ; i quant a les de coure, per fer-les servir com a matèria primera per a la indústria armamentista), la Generalitat de Catalunya emeté una sèrie de bitllets el setembre de 1936, de 2,50, 5 i 10 pessetes de facial, els quals no tindrien gaire recorregut ni ús per l’oposició del govern espanyol, i a més pels alts imports de dits exemplars. Faltava doncs, moneda fraccionària al carrer, i davant de tal necessitat es modificà la Llei municipal catalana el 9 d’octubre del mateix any per facilitar que els Ajuntaments poguessin emetre la seva pròpia moneda petita. La iniciativa fóra secundada per 720 municipis dels 1.075 que aleshores hi existien al Principat.

resized_img362

Acabada la guerra i amb l’entrada del nou règim, tant els bitllets de la República com la moneda fraccionària local perdreríen tot el seu valor i vigència, de manera que els que es van poder conservar han restat pe a goig del col.leccionisme particular, i altrament per enriquir els arxius i els museus públics.

resized_img365

El més destacat col.leccionista ha estat Antoni Turró, autor del catàleg El paper moneda català, 1936-1939, pel que es regeiex gairebé tothom. Aquest senyor al cap dels anys lliuraria a la Generalitat el seu fons d’uns 6.000 exemplars de la globalitat dels països catalans, que en serien dipositats al Museu d’Història de Catalunya. Els bitllets locals són molt cercats; hi ha Ajuntaments que ni en tenen dels seus propis, i com més petit és el municipi, més rars i cars resulten els exemplars en qüestió per allò de les tirades tan minses. Els bitllets canviarien totalment la toponímia dels seus pobles en eliminar la nomenclatura del santoral corresponent.

resized_img374

Generalment hi ha diversos facials per cada municipi, de 0,10, 0,25, 0,50, 1 pesseta …, la qual cosa atorga una riquesa documental encara més punyent en informar-nos de les seves il.lustracions representatives, i de les signatures dels alcaldes, secretaris o interventors.   De la col.lecció del Catalunya Postal els hi mostrem una petita representació, incloses algunes peces de fora de la nostra demarcació gironina. I com a una curiositat més, hi podeu veure uns exemplars únics, en tractar-se de les proves d’impremta de la sèrie emesa per la població empordanesa de Begur.

resized_img369 resized_img373

Un altre dia parlarem aquí d’altre tipus de moneda fraccionària local, com ara els vals tant de paper i cartró -alguns d’ells i de format circular amb un segell de correus enganxat al revers- com de metàl.lics, bona part d’ells emesos per les cooperatives de consum.

Un apunt per cloure-hi: Tots els documents reproduïts al Blog, i els que acompanyen els nostres articles periodístics publicats arreu, pertanyen al Catalunya Postal, tant si duen l’etiqueta própia com no.     Xavier