Maoris, etnologia de les antípodes
13 d'abril de 2015
Bitllets de poble durant la guerra civil
16 d'abril de 2015
Show all

     Algunes dles col.leccions de postals més boniques i engrescadores són aquelles que tracten de la geografia del país a través de les seves regions i províncies, compilacions força similars en el contingut i presentació a les homònimes de cromos i de segells de correus, que per altra banda aporten una cultura general inestimable.

resized_img351 resized_img352 resized_img353

    Un altre atractiu és el de la cerca per anar completant tot el conjunt, i que quan estem parlant de material antic no sempre ha arribat als nostres dies la col.lecció amb totes les peces agrupades. El repte, l’aventura doncs, està servida.

resized_img354 resized_img355

    De col.leccions amb continguts provincials n’hi ha de mapes, d’escuts i blasons, de vestits regionals, i d’altres signes identitaris dels diferents territoris, aquí i a altres nacions del nostre entorn i amb una cultura cartòfila encara més antiga i consolidada.

resized_img356 resized_img357 resized_img358

   Aquí hi mostrem alguns exemplars sobre els mapes litogràfics que edità a principis del segle passat aquell gran publicista que fou el barceloní Alberto Martin, molt conegut també per l’edició d’articles de gran tamany i de llibres, relacionats tots ells amb aquest vessant que estem comentant avui. Una de les postals la veiem escrita de puny i lletra d’aquest senyor: “Muy señor mio: Como al mandarle el Atlas Pedagógico no era mi intención invitarle a la suscripción, y sí el obsequiar a ese centro técnico con una suscripción gratuita a dicha obra, me permito remitirle de nuevo dichos cuadernos, en la confianza de que V. hará el favor de aceptar tan modesto obsequio de este su afmo.s.s.q.e.s.m. A. Martin”

  resized_img359 resized_img360

   Igualment hi podeu veure diferents blasons, la major part d’ells catalans i gironins, i la curiositat d’una targeta amb tots els escuts heràldics de les províncies espanyoles, i el de l’Estat, en primer lloc amb l’làliga de l’anterior règim, i la mateixa postal amb el nou escut. Hi ensenyem els reversos corresponents perquè hi aprecieu les èpoques, anys orientatius 1968 i 1983, amb una altra curiositat com és la d’ésser publicats per dues impremtes diferents.    Xavier