Un passeig per la història…
30 d'octubre de 2008
Exposició d’antigues felicitacions nadalenques
19 de desembre de 2008
Show all

     En un article anterior parlo de que la primera postal oficial editada per una Administració pública, fou aquell enterpostal austríac de 1869. Us recomano la lectura de l’article que publico el proper diumenge, dia 16 de novembre a la pàgina fixa de Col.leccionisme -nº 14 del suplement Dominical- que al Diari de Girona apareix ininterrompudament des de l’any 1982. Veure www.diaridegirona.cat

      En aquest article/reportatge, hi acompanyo tres enterpostals espanyols de la primera època, un d’ells el primer que es va emetre, l’any 1873, i dos més, amb destinataris situats a Sant Feliu de Guíxols i Girona ciutat. Com de costum, totes les il.lustracions que publico, i que exposo arreu, són originals i pertanyen a la col.lecció del Museu de la Postal.

Explico a grans trets les primeres passes que va donar la Unió Postal Universal per validar aquest novedós aleshores efecte postal, que representava comodidat i baratura a l’hora de comunicar-se’n, i que gràcies a ell altres capes de la societat pogueren utilitzar tal servei públic, fins aleshores emprat majoritàriament per la noblesa, el comerç, les administracions, l’esglèsia, i les classes altes.

Estem a punt, doncs, de complir els primers 140 anys de l’aparició de la primera targeta postal oficial, en forma d’enter -amb el franqueig imprès-. A partir de 1892 n’incorporaria una il.lustració – ja sense ser enterpostal i degut a la iniciativa privada, tot i que aquella modalitat continuaria emprant-se i adoptaria igualmente il.lustracions al cap dels anys-, de bon començament amb el text del missatge obligatòriament palès a l’anvers, mentre que el revers o darrere restava reservat exclusivament per a l’adreça del destinatari. A partir de 1904 aproximadament -alguns paisos com Anglaterra ho farien anteriorment- , el revers es partidiria en dos tal com el coneixem a hores d’ara, i d’aquesta manera es preservà de millor manera la il.lustració o la fotografia de l’anvers, que fins aleshores en molts casos quedava tacada o escrita de mil maneres.

Una altra recomanació: Podeu visitar www.giromus.cat, una iniciativa del gironí Joan Mitjà, que mostra la majoria dels museus de la provincia, així com les millors col.leccions privades. El Museu de la Postal, el podreu trobar cercant per poblacions, a Cassà de la Selva (Gironès).

Xavier Romero