La primera targeta postal oficial
12 de novembre de 2008
Represa dels escrits
8 de gener de 2009
Show all

Amics del Museu de la Postal:

Estem a divendres dia 19, les 17,30 hores, i a les 20 h. inaugurem a Cassà de la Selva una Exposició d’antigues felicitacions nadalenques; una mostra no gaire vista, i que té el seu precedent en la que vam presentar per festes de l’any 2002 a la Diputació provincial, organitzada pel Consell Comarcal del Gironès.

L’exhibició cassanenca resultarà força més completa que aquella de fa uns anys i serà certament antològica en incorporar peces de major valor i antiguitat, que es remunten fins al 1890. La tenim dividida en diversos apartats:

En primer lloc i per la seva raresa i mèrit de confecció, hom podràn veure les “dècimes” gironines, uns diorames de paper en forma de díptic, de rica ornamentació, que els escolars de tempranera edat dedicaven als seus pares, avis i demés familiars. Solien ser escrites igualment, pel mateixos professors en el cas dels més menuts, i el seu arrelament sembla ser que només es donà a Girona. Es tracta, doncs, de peces molt rares com dèiem, i que no es troben ni en el comerç ni en els “mercadillos”.

Hi ha un bloc de postals catalanistes, amb especial atenció a les il.lustracions d’en Cornet; simbologia nadalenca i del país, la major part d’elles il.lustrades, amb no gaires fotografies.

Un altre apartat és el de les datades, amb els dígits 1900, 1901, 1902, 1903… ben rotonds i cridaners; una d’aquestes targetes l’hem emprada al catàleg i cartell, la que parla del comiat al 1908, i benvinguda al 1909.   Postals castellanes, alemanys, angleses -christmas-, franceses; moltes d’elles artesanals i d’estil art decó i també romàntic. No hi podien pas faltar les religioses, tot i que per aquelles èpoques resultaven  minoritàries evidentement.

Igualment, les estampes -que no targetes postals- dels antics oficis: Carters, serenos, vigilants, escombriaires, repartidors, modistes, lampistes, i un llarg etcètera.

La mostra està muntada a la sala d’exposicions “la Coma”, a la plaça major de Cassà, organitzada per la regidoria de Cultura de l’Ajuntament, amb material exclusiu d’aquest servidor, la qual cosa vol dir, del Museu de la Postal, enregistrat oficialment com a marca, “Museu Catalunya Postal”.

Fins al 11 de gener, i amb amplis horaris d’obertura, es podrà visitar. Les persones interessades, o grups, o col.legis, podeu contactar a:

Xavier Romero,  telèf.  649.977.069,  i molt gustosament us hi acompanyarem.

Salutacions a tots, FELIÇ NADAL, i molt bones festes.