Topos i temes (I)
3 de març de 2013
El patró Sant Jordi
22 d'abril de 2013
Show all

img006    En aquesta segona entrega, la dedicada als Temes, haurem de ser específicament sintètics, atès que la temàtica en general abasta un món fantàstic i pràcticament infinit, i que no volem allargar-nos massa amb aquests petits articles, d’un foli d’extensió.

  Quantes varietats hi poden haver? Impossible de poder determinar-lo, perquè aquí hi entra de ple l’interès, la sensibilitat i les disponibilitats que demostri el propi col.leccionista. Un tema inicial, pot gaudir de múltiples sots-temàtiques, branques i especialitzacions. Per exemple: Aquests dies hem estat posant en ordre l’àrea Aviació, i per poder col.locar les darreres entrades hem hagut de refer el contingut dels àlbums per separar i tenir mínimament controlades les següents varietats: Avions comercials per països i aeroports, amb preferència la Ibèria espanyola; el Concorde; avions de guerra, també per països i èpoques; Coets, naus i instal.lacions aeroespacials; avionetes, helicòpters; paracaigudisme; Zeppelins i globus aerostàtics; Primers vols i llurs precursors; Romàntiques…

    Pel que fa a una altra gran àrea, la dels Vaixells, succeeix el mateix: De viatgers, amb els seus transatlàntics o paquebots; bucs mercants; les armades o marines de guerra de les diferents nacions; els velers, tant de mercaderies com esportius; vaixells de pesca i llurs treballadors; iots d’esbarjo, i un llarg etcètera, si tenim en compte que de cadascuna de la sotstemàtiques se’n poden extreure d’altres com per exemple sota el tema Armades: creuers, fragates, destructors, portaavions, canoners, sotsmarins, transports, llanxes auxiliars… i encara hi podem continuar amb els ports, canals, fars, platges, naufragis, navegants i personatges històrics (Colom, Elcano, Magallanes, Nelson, Cook…; vaixells emblemàtics com el Titanic, i moltes coses més. Tot allò complementat o separat per fotografies, gravats, i il.lustracions diversas.

     Més macroàrees: Etnografia, Regionalisme, Música, Mitjans de transport, Oficis, Esports, Romanticisme, Art i artesanies, Religió, Militars i Monarquies, Animals, Flora i paisatges, Literatura, Medicina, Filatèlia i Història del Correu, Enterpostals, Numismàtica, Publicitat, Felicitacions, Gastronomia i Begudes, Mercats i Exposicions internacionals, Personatges il.lustres i de ressò històric, Mitologia, Molins, Comerç i Indústria; i no ens hi aturaríem fins arribar a 300, 400, 500 ?.

   Per això mateix, una col.lecció cartòfila temàtica mínimament assortida pot convertir-se’n en una veritable enciclopèdia, en un marc que abasti totes les facetes del saber i del coneixement al llarg de la història, amb l’avantatge afegida del poder de la il.lustració -que sempre valdrà per mil paraules-, i de la fiabilitat quan es tracta de documents d’època, ideals per complementar i enriquir qualsevol treball de recerca històrica, biogràfica o temàtica, o per acompanyar i enriquir articles o reportatges culturals.

    Xavier