El món del correu
5 d'abril de 2014
Xavier Cugat, gironí universal
24 d'abril de 2014
Show all

        Una de les temàtiques més ensisadores per als col.leccionistes cartòfils és la dels il.lustradors. Aqui a casa nostra hi va haver a principis del segle XX una veritable edat d’or al respecte, semblant a la que hom va viure a França, amb artistes com Mucha, Meunier, Bouisset, Chéret, Atché, Graner, Asti, Leandre, Maxence, Gervais, Duvocelle, Villa …. Els pintors, il.lustradors, cartellistes, dibuixants i artistes plàstics catalans de la mateixa època, molts d’ells formats precisament a la capital francesa, no es quedaríen pas enrere quant a qualitat i profussió d’obra. D’entre tots ells, en destacaríem Ramon Casas, a qui els col.leccionistes del ram venerem d’allò més.

      En Casas va dedicar bona part de la seva producció al cartellisme publicitari de conegudes marques de licors -especialment destaca Anis del Mono-, i d’altres articles de cosum, participant-hi també als coneguts concursos de cartells. Li acompanyaríen en aquell esclat creatiu Santiago Rusiñol, Miquel Utrillo, Ricard Canals, Josep M. Sert, Joan Brull, i molts altres.

resized_img197

      Com tots aquests, i els seus veïns gals, Casas tingué una forta predilección alhora pels temes romàntics, essent molt conegudes les sèries de targetes dedicades a noies, tant regionals, com a “manoles”, i d’altres simplement costumistes. Algunes d’aquestes boniques noies, amb els consegüents vestits i barrets de llavors, en serien igualment aprofitades per marques comercials per promocionar-se’n, com així mateix altre tipus d’entitats i publicacions, per exemple  “España Cartófila”, que edità aquests dos exemplars que hi acompanyem, impresos per Thomas, i que curiosament ens van arribar d’Alemanya, fins on hi viatjaríen allà per l’any 1901.

resized_img195 resized_img196

   Un dels apartats rellevants del Catalunya Postal és precisament aquest, el dels il.lustradors modernistes d’aquí i d’arreu.

    Xavier