En memòria del president Companys
16 d'octubre de 2014
Sant Narcís, patró de Girona
28 d'octubre de 2014
Show all

  Una de les col.leccions de temes locals i etnològics més interessants que es puguin desenvolupar és la dels programes de festes majors, aquelles esplèndides publicacions generalment oficials i promogudes pels Ajuntaments, que a més a més d’informar del progama d’actes hi incloïen col.laboracions literàties i gràfiques que mostraven esdeveniments i fets històrics de molt diverses èpoques, i així mateix de la major actualitat.

resized_img414 resized_img415

  Estem celebrant durant aquests dies les fires i festes de Girona ciutat i l’atenció la projectem com és natural sobre aquelles publicacions anuals i d’excel.lent confecció que hom donarien a conèixer pràcticament des d’inicis del segle XX. El programa més antic que posseïm és el corresponent a l’any 1906, la portada del qual hi acompanyem, juntament amb d’altres de posteriors, com ara el del 1916 i el del 1920. Especialment el del 1916 resulta fantàstic, en dedicar-se antològicament als escriptors contemporanis gironins i una breu mostra de llur obra, la majoria dels quals a hores d’ara hi compten amb un carrer en el seu honor.

  Posteriorment i cap als anys 40 i 50, aquests llibrets assolirien un major contingut i presentació, amb magnífics anuncis publicitaris i les consabudes col.laboracions d’imatges i de text. El Catalunya Postal disposa de gairebé la majoria d’aquests programes, bona part d’ells en estat original, és a dir, els models que els promotors lliuraven a l’impremta per a la seva edició.       Xavier