Manaies i Setmana Santa
2 d'abril de 2015
Maoris, etnologia de les antípodes
13 d'abril de 2015
Show all

web-img015 web-img016   Durant aquests dies es pot visitar al Museu Picasso de Barcelona l’exposició sobre Salvador Dalí i el pintor malagueny. Dels diferents mitjans que se n’han fet ressò, hi esmentarem avui l’editorial Elba, per haver publicat correspondència que mantingueren ambdós genis.

Per la seva banda, el crític Josep Playà publicà ahir a les pàgines de Cultura de La Vanguardia un reportatge on s’hi esmenten dites missives, tot acompanyant-hi el text d’una d’elles, així com l’anvers d’una postal de l’any 1955, ben curiosa per la seva artesania, amb brodats sobre la fotografia d’una dona típica espanyola amb mantó. Així doncs, art i artesania donant-se la mà.

Aquest fet ens ha suggerit de furgar als àlbums de les postals brodades sota la temàtica regional/folklòrica espanyola, i per il.lustrar-hi hem triat aquests exemplars de la mateixa col·lecció alguns d’ells, on igualment hi apareix la model en qüestió, la de la targeta enviada per Dalí a Picasso.

web-img013

Afegir-hi que una gran part de la producció d’aquest tipus de postals sorgiria de Comercial Prat, de Ripoll, alhora que també n’hi ha d’altres tallers i impremtes com ara les barcelonines Exclusivas Sobe, Ediciones Raker, i la d’Emilio Fernández, de Madrid, per esmentar algunes de les més conegudes.

web-img014

Aquestes peces brodades són relativament modernes, tot i comptar-hi amb més de 60 anys. La seva presentació apareix en forma de treball tant sobre fotografies com aprofitant il·lustracions, i sempre a tot color. N’hi ha de molt més antigues, inclús amb una major qualitat de manufactura i procedents tant de Catalunya i Espanya, com d’altres països del nostre entorn.       Xavier