Temps de flors a Girona
9 de maig de 2015
Fotografia documental a Barcelona
18 de maig de 2015
Show all

Dies enrere parlàvem aquí de Temps de Flors, el magne festival gironí que enguany arriba a la seva 60ª edició i que a hores d’ara està transcorrent amb la millors de les perspectives, de bon temps, d’una ingent quantitat de visitants, i amb la felicitació generalitzada per la imaginació, l’art, l’artesania i la excel.lent organització d’uns 165 patis i centres ornamentals escampats per la pràctica totalitat del nucli antic de la ciutat.

resized_img402 resized_img404 resized_img403

A l’article anterior vam mostrar-hi una selecció de targetes centenàries pintades a mà, bàsicament olis, però que exhibien únicament flors. Avui, els volem ensenyar igualment flors, tot i que amb l’afegit de que es tracta d’ unes belleses femenines les que duen potser la representació més bonica i cridanera de la botànica; un ornament per altra banda que resulta primordial en el camp del romanticisme i de l’art en general.  Quines flors de dones ¡¡¡

resized_img405 resized_img406

Dels àlbums del Catalunya Postal hem triat aquest reduït elenc de senyoretes il.lustrades, tot començant per unes litografies -no postals- de 1880. Segueix un oli sobre cartolina que Lummik pintà l’any 1907, segons que veiem junt amb la seva signatura. A continuació, més “còctel” d’imatges, igualment litogràfiques, d’artistes com A.Asti, Galli, G.T.Collins, o Enriun. Aquests autors possiblement no seran gaire coneguts pel públic en general, que en el vessant artístic de l’època modernista els sonarà més noms com els dels catalans Ramon Casas, Santiago Rusiñol, Utrillo; i d’altres de foranis com Mucha, Chéret, Bouisset, Meunier, Atché, Graner, Leandre, Maxence, Gervais…, obra dels quals la tenim en diverses col.leccions d’il.lustradors i que un altre dia ja els hi podrem presentar.

resized_img407 resized_img408

Quant a les editorials n’hi va haver de nombroses que per aquells temps d’ara fa uns 120 anys s’hi especialitzarien. Hi esmentarem l’anglesa Raphael Tck & Sons, Max Ettlinger & Co. (London, New York), Meissner & Buch (Leipzig), i Misch & Co. (Saxonia).

Xavier