El Col.legi Puig d’Arques de Cassà
16 de setembre de 2015
Diada Tardoral de la Sardana a Cassà
3 d'octubre de 2015
Show all

Tot el que fa referència al catalanisme, en tota la seva extensió, ocupa un lloc privilegiat als fons del Catalunya Postal. D’entre les nombroses vessants d’aquesta gran àrea, avui farem esment de les antigues cançons catalanes, aquelles que corresponen a temps pretèrits i que gràcies a la documentacioó escrita i gràfica han arribat als nostres dies, tot aportant-nos una informació de primera mà.

resized_img484

A través de targetes postals, de partitures, fulletons i opuscles, el món de les cançons, de les danses populars i de la sardana ens omple de goig i d’enyorances. En especial les postals, ofereixen com hom pot veure un extracte de la música i la lletra de tantes composicions conegudes, i cantades en molts casos per les generacions anteriors. Aquí hi podem veure les corresponents a La filla del marxant, La pastoreta, Sardana, i Los Xiquets de Valls. I a continuació: Los segadors, Las minas del Ter, Los nets dels Amugavers, i L’Ampurdà.

resized_img485

Hi podreu apreciar que estan escrites en el català anterior a la normalització de Pompeu Fabra, no en va la majoria d’aquests exemplars compten amb uns 110/115 anys d’antiguitat. A més a més hi trobem peces de cases publicitàries, de recordatoris de viatges, d’actuacions musicals diverses, i amb un altre afegit de gran interès per al col.leccionista, i és que en tractar-se de targetes il.luminades, o acolorides a mà, sobre el suport en blanc i negre, pràcticament no hi ha dues d’iguals, per la qual cosa es poden col.leccionar amb les varietats de color, d’impressió, i d’altres detalls.

resized_img487

Aquest tercer bloc ensenya les corresponents a les cançons, Lo cant dels aucells, La Filadora, i Lo mariner (dues peces diferents). També a la Catalunya Nord se n’editarien, i una breu mostra d’allò la tenim en aquestes altres, Montagnas regaladas, i Lo pardal.

resized_img486

A la pàgina de Col.leccionisme del Dominical del Diari de Girona del proper dia 4 hi coincideix que toquem aquest mateix tema. Per cert, que dita secció acompleix ara 33 anys de la seva publicació ininterrompuda, amb unes 1.750 entregues fins aleshores, i prop de 5.000 il·lustracions, el 99% de les mateixes pertanyents als nostres arxius.     Xavier