Cançons catalanes
29 de setembre de 2015
El dia Mundial del Correu
10 d'octubre de 2015
Show all

Avui, 4 d’octubre, tindrà lloc la 32ª edició de la Diada Tardoral de Cassà de la Selva, en el seu marc emblemàtic del passeig Vilaret, organitzada per Amics de la Sardana i la Federació Sardanista de Catalunya, amb el tradicional concurs de colles al de matí, i sessió de tarda amb una botifarrada popular inclosa, amb l’actuació de les cobles La Flama de Farners i La Principal de Cassà.

Tot repassant la història d’aquesta festa sardanista de gran prestigi ens remuntem fins a l’any 1969, quan el dia 5 d’octubre se celebraria el 1r. Aplec Tardoral, amb la participació de les cobles Selvatana, Costa Brava i La Principal de Cassà; amb homenatge al compositor local Pere Mercader; amb sessions de matí, tarda i nit, i amb el complement de dos balls, al Saló Gala, i al Centre Recreatiu. Aquí teniu la portada del trìptic anunciador, obra de Narcís Comadira.

resized_img490

Organitzà l’esdeveniment l’Ajuntament de Cassà, amb la valuosa col·laboració i iniciativa de la Colla Excursionita Cassanenca. El llavors primer tinent d’alcalde i ànima de l’event, Pere Abellí i Parleris, ens demanà a nosaltres personalment que fessim publicitat i escrits als mitjans dels què érem corresponsals, el diari Los Sitios, i l’emissora provincial La Voz de Gerona. A les fotografies següents hi veureu aquest cronista, entrevistant una de les sardanistes més populars d’aleshores, la Núria de Gràcia-Barcelona (foto Manel Miralles); i per altra banda i a l’any següent, l’homenatge que l’Aplec reté al prolífic compositor de Caldes de Malavella Francesc Mas Ros, tot rebent de mans del Sr. Abellí la placa commemorativa.

resized_img488 resized_img489

Les primeres edicions de l’Aplec cassanenc gaudirien igualment de l’edició d’un magnífic llibret/programa a l’estil dels que s’hi fan per les festes majors, amb entrevistes, articles i suport publicitari. Conservem a l’arxiu del Catalunya Postal aquelles publicacions, amb les què hi vam col.laborar amb entrevistes a compositors, organitzadors i pubilles locals.

resized_img491

Al cap de pocs anys se’n feu càrrec de l’organització el propietari del Saló Gala – posteriorment discoteca Sir Thoma’s -, senyor Tomàs Grau i Balmaña, i un cop transcorregudes diverses edicions més, la responsabilitat del manteniment d’aquesta trobada recaigué a mans de la recent nascuda entitat Amics de la Sardana, i així fins avui mateix, sota la presidència de Joaquim Massa. A partir de 1984 i sempre celebrant-se el primer diumenge d’octubre, la convocatòria passà a anomenar-se Diada Tardoral, el primer programa de la qual el teniu aquí a la vista.  Felicitacions als Amics de la Sardana i a tots els col.laboradors i sardanistes que han donat un cop de mà i aportat la seva presència durant aquests 47 anys.    Xavier