Des de l’any 1968 …
18 de novembre de 2015
Felicitacions nadalenques (II)
16 de desembre de 2015
Show all

Encetem avui una sèrie de petits articles que parlaran de les felicitacions nadalenques, en tots els seus vessants i historial, què es remunta a més de 120 anys. El proper diumenge treurem a la pàgina de Col.leccionisme del Dominical del Diari de Girona un escrit que tracta sobre aquest tema tan entranyable arribades les dates de Nadal, Cap d’any i Reis; i per altra banda, esmentar-hi que en diverses ocasions hem presentat exposicions temàtiques, la darrera de les quals va ser la que tingué lloc a Cassà de la Selva l’any 2008.

resized_img512

Aquestes primeres dues targetes anuncien els anys 1900 i 1901, respectivament. Com hi podeu veure, l’al.legoria de la primera -una bonica i  artística litografia- està ben aconseguida, amb l’any nou acomiadant-se del vell, aquell 1899 que acaba de morir.

resized_img513 resized_img514

Hi continuem amb més postals, totes elles escrites i que circularien pel correu, les quals ens recorden igualment els anys 1901, 1902 i 1903; amb detalls artísticament manufacturats i il.luminacions així mateix realitzades a mà.

resized_img515

Per cloure el present capítol, veieu aquí la curiositat d’un enterpostal, aquelles cartolines amb el franqueig imprès i que naixerien a Àustria l’any 1869. El revers de l’exemplar ubica tot el text del missatge. Aquesta peça, anuncia l’arribada del darrer centenari del mil.leni, i per als filatelistes aporta una dada curiosa: Fóra emesa a Frankfurt el 28 de desembre del 1899, i el mateix dia arribaria a destí, a Aschaffenburg, amb la quasi seguretat d’haver estat lliurada en un dels repartiments de la tarda. Avui dia disortadament, aquella eficiència ens sonaria a ciència-ficció, quan veiem com el correu de vegades triga dies i setmanes, fins i tot entre poblacions de la mateixa demarcació. I han transcorregut 116 anys¡     Xavier