Felicitacions nadalenques (II)
16 de desembre de 2015
Felicitacions nadalenques (IV)
23 de desembre de 2015
Show all

Una col.lecció de targes postals d’al.legoria nadalenca, per poc interés que hagi mostrat el seu promotor, podría arribar als milers d’exemplars, atesa la gran difusió realitzada, i el sens fi de sot-temes amb els què treballar-ne i especialitzar-se’n.

resized_img521

Com dèiem en el comentari anterior, els motius costumistes i festius superaven els estrictament religiosos i de reproducció d’obres d’art clàssiques, com ara aquests dos exemplars on hi podem veure com a nivell familiar se celebraven les festes d’allò més.

resized_img522 resized_img523

Per altra banda, les múltiples iniciatives editorials i el sentit artístic de llurs promotors facilitaven un amplíssim repertori de presentacions, com aquells exemplars en relleu, troquelats, amb purpurines, i amb afegits ben originals.

resized_img524

Aqui hi podeu veure una nadala brodada, i una altra amb afegits de roba. En propers capítols ja presentarem en aquest espai targetes catalanes, que tot i que com succeí amb les castellanes se n’editarien en menor proporció si les comparem amb les estrangeres, de països amb una major tradició cartòfila, precisament per això es converteixen en peces més rares, cercades i interessants..   Xavier