Felicitacions nadalenques (IV)
23 de desembre de 2015
Felicitacions nadalenques (i V)
1 de gener de 2016
Show all

resized_CAM00912 resized_CAM00913

Per un any més, Correus torna a donar la nota i tanca els dies 24 i 31 de desembre, precisament quan tradicionalment més feina s’hi gira. Ens consta que a les oficines i estafetes romanen sense lliurar-se a llurs respectius destinataris pilons, centenars i milers d’efectes postals i de paqueteria. Moltes d’aquestes trameses, corresponents a compres realitzades telemàticament i pagades prèviament, la gent les espera amb molt d’interès i les necessita per a aquests dies festius, sense oblidar-nos de les cartes personals i de les nadales, que tot i que el seu volum de tràfic hi ha anat minvant darrerament, mai no faltaran per aquesta cloenda d’any.

resized_img529 img531

Ningú no ho entén, que durant l’època que és quan Correus sempre ha fet el seu “agost” particular, ara n’abaixin la persiana. Si tots els serveis públics, i els privats de l’hostaleria, transport i comunicacions, per exemple, fessin el mateix, la societat es paralitzaria. Cada cop més privatitzat, tractant els funcionaris i treballadors sota aquella filosofia ultraliberal i sense escrúpuls -les persones són convertides en freds números-; i el que resulta més inexplicable, que davant la competència llegítima i més complidora de les empreses de missatgeria, l’antic estament públic i universal de primera necessitat, abaxi també la guàrdia i es deixi passar per sobre pels altres, que per descomptat i com és lògic van a fer el seu negoci, això només ens succeiex a nosaltres.

resized_img532 resized_img533

Documents postals i filatèlics de fa 115 anys -primers dies del segle XX-, sense anar-hi més lluny, ens parlen de l’obertura d’oficines fins i tot el primer dia de l’any, i del lliurament de la correspondència durant la mateixa jornada, i normalment d’un dia per a l’altre entre nacions limítrofs. Evidentment que eren altres temps, i els carters venien convertits en uns dels servidors públics més estimats i respectats. És clar que actualment la situació organitzativa i laboral no depèn ni és culpa d’ells, els quals tenen tot el nostre suport i reconeixement.

resized_img571 resized_img573 resized_img570

Aquí, en aquesta mena de collage hom poden visionar enterpostals lliurats entre grans distàncies al dia sigüent; i un exemplar expedit i arribat a destí i segurament repartit també, el mateix dia 1 de gener de 1900.

Xavier / _ . . _   . _   …_   ..  .  ._.  (el pare i la mare, funcionaris de Correos i Telègrafs)