Valentí Fargnoli, cronista social
31 de març de 2016
Fires de Girona, any 1901
4 d'abril de 2016
Show all

Com a amants que som de l’antic paper imprès en general, l’interès de recerca no se circumscrieix només a l’amplíssim món de les targetes, les fotografies i la història postal, entre d’altres, sinó que a més a més hi anem compilant tots aquells vestigis documentals que tinguin a veure, com és el cas que comentem avui, amb l’arqueologia industrial i comercial dels nostres pobles.

Marca_Aiguaimg468_3 Marca_Aiguaimg469_2

Un col.leccionisme vingut a menys és aquest de les etiquetes de vins i de licors i caves, que mostren a voltes veritables obres d’art signades per coneguts creadors, i també textos i poemes de literats. Per altra banda, el suport o presentació resulta igualment riquíssim, amb unes litografies de primera quan els exemplars daten de principis del passat segle XX.

Marca_Aiguaimg470_1 Marca_Aiguaimg473_1

Un atractiu més, i un repte d’aventura per al col.leccionista i el documentalista, és el de cercar peces de cellers, bodegues i destil.leries ja desaparegudes fa molts anys, i si poden ser en un estat impecable, no circulat, millor que millor. Al Catalunya Postal hi dediquem un bon nombre d’àlbums a aquelles antigues etiquetes, contraetiquetes, corbates, i altres documents publicitaris al.lusius, alguns d’ells estrangers, però la major part d’espanyols,  i com no de catalans i de gironins.

Marca_Aiguaimg471_2 Marca_Aiguaimg472_3

Aquí hi mostrem com a exemple diversos exemplars de productes de Hijo de Nicolás Regás, de Pont Major-Girona, i de Suc. de Narcís Durán, de Cassà de la Selva; destil.leries ambdues que, talment com hi feien les de moltes altres localitats, fabricaven i comercialitzaven tot tipus de begudes alcohòliques: ron, ginebra, anís, brandy, cremes de cafè, cacao, menta, pinya, banana…, ratafia, estomacal, champagne, etc.

Un altre dia el dedicarem a ensenyar velles etiquetes de vins i de caves, de la nostra demarcació i de Catalunya en el seu conjunt. Bon brindis ¡        Xavier