La diada de Sant Jordi
23 d'abril de 2016
Els divos de l’Òpera
11 de maig de 2016
Show all

Aquests dies s’està estrenant arreu del món la pel.lícula L’heroi de Berlín, que narra la vida del llegendari campió d’atletisme, el nord-americà de color Jesse Owens. Amb aquest motiu, vam publicar ahir a la pàgina de Col.leccionisme del Diari de Girona una resenya recordant aquella gesta i mostrant diverses imatges.

Marca_Aiguaimg535_5 Marca_Aiguaimg536_6

Owens, guanyà quatre medalles d’or -a les tres proves de velocitat, a més de la corresponent al salt de llargada-, i va batre igual quantitat de rècords mundials, convertint-se així en la figura d’aquella XI edició dels Jocs de l’època moderna, l’estiu de l’any 1936 i consegüentment a les portes del major conflicte bèl.lic dels temps, la 2ª guerra mundial.

Marca_Aiguaimg539_1 Marca_Aiguaimg540_2        Aquell atleta pobre i negre deixà en evidència la pretesa supremacia de la raça ària, i l’emprenyament de Hitler fou tal que ni el rebé com als altres guanyadors. Però, encara resultaria més greu el que li succeí a la tornada al seu país, racista històric com ningú. A la festa que se li dispensà a Jesse Owens, fou obligat a entrar per la porta de servei als salons de l’hotel Waldorf Astoria. Al cap dels anys i per poder guanyar-se la vida, el campió es veié forçat a ser el centre d’exhibicions i d’apostes, fins al punt d’haver de competir contra cavalls.

Marca_Aiguaimg541_3 Marca_Aiguaimg542_4

Aquí us mostrem algunes imatges de la col.lecció de fotografies oficials d’aquella Olimpíada que vam adquirir fa uns anys, i que tot just d’aqui a unes setmanes celebrarà els seus 80 anys. D’entre tot aquell material, us confesem que els exemplars més preuats per a nosaltres, per les circumstàncies que hem comentat i pel seu simbolisme, són les que enfoquen com a protagonista un dels més grans esportistes de la història.  Xavier