La diada de Sant Joan
24 de juny de 2016
Gairebé mig segle de periodisme
6 de juliol de 2016
Show all

Immersos com ens trobem ja i des de fa unes setmanes en una nova temporada estival, quan els banys a la mar de manera especial -a banda dels de la resta, piscines i rius- cobren la màxima actualitat i seguiment, un cop més ens inspira el tema per parlar dels vestits d’abans, amb aquells modelets que cobrien bona part del cos, en homes i dones, i que en el cas d’aquestes s’hi acompanyaven de complements com les simpàtiques còfies, els mitjons, les sandàlies i fins i tot les carbasses salvavides, que en molts casos es col.locaven per intentar amagar les “provocadores” corbes femenines.

Marca_Aiguaimg606_1

A banda dels senyals romàntics, estètics i fins i tot humorístics, el que ha marcat la trajectòria històrica dels dissenys en els vestits de bany ha estat el nivell de tolerància, de puritanisme i alhora de fanatisme que la societat ha hagut de suportar per part de la religió, sobremanera la que procedia de les tres monoteistes del nostre entorn més proper.

Marca_Aiguaimg624_1 Marca_Aiguaimg625_2

Quan hem escrit articles en aquest sentit, hem recordat els costums de societats més permisives i que es poden remuntar fins a més de 2.000 anys, com ara la grega, i bona part de la romana, què arribaven a oferir espais públics de bany reservats per al nudisme.

Marca_Aiguaimg626_3 Marca_Aiguaimg627_4

La repassada d’antigues imatges, ja sia fotogràfiques com a il.lustrades, ens convida a informar-nos tant dels vestits com de tota la resta d’activitats socials, lúdiques i esportives que es programaven al seu voltant. Un bon motiu de treball doncs, per a historiadors i investigadors del costumisme i de l’etnologia d’etapes pretèrites i arreu del món.  Xavier