La diada de Sant Valentí
15 de febrer de 2017
Temps de Carnavals
24 de febrer de 2017
Show all

El passat dia 13 s’ha celebrat arreu del món el Dia de la Ràdio, sota els auspicis de la UNESCO, i per recordar la mateixa data de l’any 1946, quan es posà en marxa la ràdio oficial de les Nacions Unides.

Aquest mitjà de comunicació ha estat capdal durant tot el segle XX, i encara és hora que roman dinàmic, influent, i molt important per la seva proximitat, diversitat i baratura. La ràdio la inventaria l’engynier serbi Nikola Tesla (1856-1943), gairebé desconegut per al públic en general, i va ser precisament l’italià Guillem Marconi qui amb major astúcia patentaria l’invent l’any 1904, i arribaria a guanyar amb ell el Nóbel del 1909.

Marca_Aiguaimg094_1

 

Abans fins i tot del naixement de les emissores oficials i comercials, es posarien en marxa els radioaficionats, a partir del 1900 als EUA i el Canadà, i posteriorment a la resta dels països. Es creà aleshores la Unió INternacional de Telecomunicacions, organ regulador d’aquesta activitat no professional i sense ànim de lucre, funcionant sempre sota la supervisió dels Telègrafs estatals. A l’estat espanyol amb uns 50.000 practicants habituals allà pels 80, i a hores d’ara, amb uns 30.000. La baixada resulta innegable i justificada, motivada per la irrumpció de les noves tecnologies.

Marca_Aiguaimg095_2

 

En el món del col.leccionisme hi tractem amb molta atenció i admiració les targetes que els radioaficionats acostumen a dirigir per correu postal a les persones amb què han contactat, de qualsevol punt de l’orb. Es tracta  d’unes cartolines personalitzades a tall d’ex-libris i amb unes il.lustraciones a voltes força interessants. A Barcelona neix l’any 1924 la primera Associació Nacional de Radiodifusió, a la que seguirien moltes més al llarg del país, i amb la publicació fins i tot de revistes especialitzades.

Marca_Aiguaimg096_3

 

Amb aquestes postals de la molt popular durant dècades Ràdio Andorra, a la parròquia d’Encamp, volen dir cinc cèntims de les emissores públiques, les quals es posarien en marxa oficialment a Espanya l’any 1924 amb Ràdio Barcelona, EAJ-1, tot i que l’any anterior, començaria a emetre Radio Ibérica de Madrid.

img097img098

 

Aquí mostrem el nostre carnet nº 5 de La Voz de Gerona, del 01-02-1969, de quan vam començar a col.laborar amb els mitjans radiofónics – a l’edat dels 15 anys-..   Xavier