Normalització
13 d'octubre de 2021
Divulgació en premsa i ràdio
1 de desembre de 2021
Show all

El dia 29 Girona ciutat celebra la diada del seu sant patró i bisbe, Narcís. Aquest proper diumenge dia 24, publiquem en la nostra secció del Dominical del Diari de Girona, com acostumen a fer any rere any per aquestes dates, una referència històrica sobre dita figura. En recordem que just fa deu anys vam publicar un reportatge en el mateix Dominical, en el qual hi narràvem les vicissituds viscudes per les despulles del sant, al cap de pocs dies d’esclatar la guerra civil, ja 85 anys, i de la manera com en desapareixerien una nit del mes d’agost després d’haver estat profanades, exhibides públicament a la biblioteca municipal de la Rambla, i finalment perdudes per sempre més, uns en deien que per haver estar cremades; d’altres, per haver-se llençat al riu Onyar; i algunes opinions més sobre que hi havien estat enterrades en lloc desconegut.

Uns dies abans, una comissió oficial sota la responsabilitat de la Generalitat de Catalunya i formada per quinze persones, entre notaris, arquitectes, arqueòlegs i historiadors, obririen el sarcòfag ubicat des de temps immemorials a la basílica de Sant Feliu, i aixecarien acta del contingut, les restes no momificades, com deia la llegenda, de Sant Narcís, i un seguit de complements relatius a la seva distinció episcopal. Una d’aquelles persones realitzà a títol personal un reportatge amb la seva màquina fotogràfica, i les imatges romandrien en la seva majoria inèdites i no comercialitzades, les quals les hi vam acompanyar a l’esmentat reportatge, escrit per un servidor i essent les mateixes de la seva propietat.

Xavier Romero